D.E.D. Europaeus –museo

Pääsymaksut: aikuiset 1 €, lapset 0,50 €

Www: Savitaipaleen kunta >>>

TIEDOT

Europaeus museo on perustettu vuonna 1999 esittelemään kansanrunoudentutkija ja arkeologi D. E. D. Europaeuksen (1820-1884) elämän vaiheita ja laajaa elämäntyötä. Europaeus-museo sijaitsee Savitaipaleella Olkkolan kartanon vieressä pienessä hirsirakennuksessa. Savitaipaleen kunta omistaa museorakennuksen, mutta museotoiminnasta vastaa Europaeus-Seura.

David Emmanuel Daniel Europaeus oli autonomian ajan oman tiensä kulkija. Hän seurusteli sekä oman aikansa sivistyneistön, muun muassa Elias Lönnrotin, että tavallisen kansan kanssa. Laajoilla tutkimusmatkoillaan Europaeus keräsi kansanrunoja, tutki eri kieliä ja harrasti arkeologiaa.

NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyyn on kerätty D.E.D. Europaeuksen elämään kuuluvaa aineistoa. Myös hänen sukutaulunsa on esillä. Samoin hänen kirjallinen tuotantonsa on nähtävillä. Museoon on myös sisustettu Europaeuksen työhuone. Kansanrunoudentutkijan lisäksi museossa esitellään Savitaipaleen ja Olkkolan kartanon historiaa.