Imatran taidemuseo

 

Osoite: Kulttuuritalo Virta, Virastokatu 1, 55100 Imatra   karttalinkki >>>

Yhteystiedot: puh. 020 617 6713 (museo), 020 617 6702 (toimisto), Fax: 020 617 6610, eero.laajo@imatra.fi

Avoinna: Kesällä 1.6. – 31.8.2016 ma – to klo 9 – 19, pe klo 9 – 16, la – su suljettu. Talvella 1.9.2016 – 31.5.2017 ma – pe klo 9 – 19, la klo 10 – 15, su suljettu

Pääsymaksu: Vapaaehtoinen

Www:  imatra.fi Imatran kaupungin museot Facebookissa


TIEDOT

Taidemuseon kokoelman ydin muodostuu suomalaisesta 1900-luvun taiteesta. Teoksia on yli 1400. Valtakunnallisesti merkittävä on Sihtolan Imatra-kokoelma, johon teokset ovat päätyneet Jalo Sihtolan lahjoittamina ja myyminä sekä Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiön  ja yksityisten henkilöiden lahjoittamina.

Taidemuseon kokoelmissa on teoksia mm. Akseli Gallén-Kallelalta ja Hugo Simbergiltä sekä seuraavilta 1900-luvun alkupuolen tekijöiltä: Magnus Enckell, Verner Thomé, A. W. Finch, Yrjö Ollila, Mikko Oinonen, Tyko Sallinen, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko ja Wäinö Aaltonen.

Modernismin vuosikymmenenä tunnettu 1950-luku on edustettuna hyvin kattavalla Tuomas von Boehmin teosten ryhmällä. Mukana ovat myös mm. Otto Mäkilä, Ole Kandelin, Tapani Raittila, Helge Dahlman, Anitra Lucander, Ina Colliander, Aimo Kanerva, Per Stenius, Olli Miettinen, Unto Pusa, Unto Koistinen ja Sam Vanni.

Kokoelman ulkomaista taidetta edustavat mm. Auguste Renoir, Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernand Leger, Massimo Campigli, Jules Cavailles, Ronald Oudot, Albin Amelin ja Eduard Viiralt. Taidemuseon kokoelmiin kuuluu myös pieni ryhmä japanilaisia puupiirroksia 1800-luvun alusta, tekijöinä Eisen, Kunisada, Utagawa Kuniyoshi ja Yoshikuu.

Taidemuseo sijaitsee arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Kulttuuritalo Virrassa.

NÄYTTELYT

Museon näyttely- ja taidevalistustoiminta keskittyy  1900-luvun suomalaiseen, etenkin kaakkois-suomalaiseen kuvataiteeseen. Vuosittain järjestetään kokoelmateosten näyttelyjä ja noin kymmenen vaihtuvaa näyttelyä sekä esitelmäsarjoja kuvataiteesta ja arkkitehtuurista.

 

 

 

 

Four(4), Teresa Marasca, Sergei Borisov, Osmo Kivimäki, Juhani Järvinen

Näyttelyssä ovat mukana italialainen Teresa Marasca, Pietarissa asuva Sergei Borisov, helsinkiläinen Osmo Kivimäki sekä Rautjärvellä työskentelevä Juhani Järvinen.

Näyttelyn on koonnut Juhani Järvinen, joka vaikutti pitkään mm. Saimaan ammattikorkeakoulussa ja vastasi sen kuvataiteen opetuksesta.

Jokainen näyttelyn taiteilija on tehnyt pitkän uran. Yhdistävinä tekijöinä ovat taiteen opettaminen, Imatra ja Juhani Järvisen kansainväliset suhteet.

Teresa Marascalta on mukana teoksia, joissa ihmisten välisillä suhteilla ja ihmissydämellä on keskeinen osa. Hänen teoksensa sisältävät vihjeitä tarinoista, joita katsoja voi tulkita oman elämänhistoriansa avulla. Marascalta on esillä on mm. 10 metriä pitkä sydänaiheinen teos, sekä yhtä pitkä, 36 sarjakuvamaista kynäpiirustusta sisältävä ryhmä.

Pietarilainen Sergei Borisov tekee abstrakteja veistoksia ikään kuin modernismin hengessä. Hänen käyttämät materiaalit ovat kuitenkin hyvin erilaisia, komposiittia, lasia, alumiinia, graniittia ja vaneria. Lopputulos on kuin postmodernistinen tulkinta 1900-luvun ei-esittävästä veistotaiteesta.

Voimakkaat värit ja liike ovat pääroolissa Osmo Kivimäen maalauksissa. Hän sanoo maalaamisen olevan kuin peliä tai leikkiä. Katsojan silmä seuraa maalauksen muotoja, jotka puikkelehtivat toistensa alle ja päälle. Maalauksella on oma kuvatilansa, jossa kuvasyvyys sekä etu- ja taka-ala vaihtelevat jatkuvasti.

Juhani Järvisen ryhmä on kaiketi suurin Imatralla nähty hänen teostensa kokonaisuus. Aiheet ovat usein taidehistoriasta ja matkoilta löydettyjä. Yhdistävänä tekijä on ihmisen elämä ja hänen kuolemansa. Teosten nimissä on viittauksia taidehistoriaan mm. egyptiläisiin, etruskeihin sekä keskiajan ja renessanssin veistoksiin.

Näyttely on avoinna 16.2.-17.3. ma-pe klo 9-19 ja la 10-15. Imatran taidemuseo, Virastokatu 1, 55120 Imatra.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

 

Print Friendly, PDF & Email