Joutsenon pitäjäntupa

 

Osoite: Soljantie 2, 54100 Joutseno   karttalinkki >>>

Tiedustelut

Avoinna:

Pääsymaksut:

 

 

 

 

TIEDOT

Joutsenon pitäjäntupa-museo on suljettu. Tuvalla ei ole enää museotoimintaa.

 

Joutsenon pitäjätupa-museo on perustettu vuonna 1978. Pitäjätupa on Lappeenrannan Joutsenossa sijaitseva pieni museorakennus, jossa on esillä kädentaitoihin ja paikallishistoriaan liittyvää esineistöä. Museon tuvassa toimii kiinnteistövälitys Päivänpaiste LKV ja museo on avoinna toimiston aukioloaikoina.

NÄYTTELYT

”Joussenolaisii sanottii enne tuletallojiks. Häräojakangas ko sytty tullee, ni joussenolaiset kastoit virsuusa Häräojas ja talloit virsunee tule sammuksii.”

Joutsenon pitäjätuvan perusnäyttely ”Tulentallojain tarinoita” avattiin vuonna 1997.  Museon erikoisuutena ovat Joutsenon naisen ja miehen kansallispuvut. Toinen museon kammareista on omistettu naisen puvun esittelyyn yksityiskohtia myöten. On sanottu, että Joutsenon naisen puku on arkaaisimpia maamme naisten juhlapuvuista. Paita valkoista palttinaa, hame ja liivi mustaa villaa. Ostettua ei ollut kuin tinakoristeinen verkavyö. Taidokkaasti taiteltu vaimon huntu on ainutlaatuinen. Puvun esiliinaa koristavat nyytinkipitsi ja Joutsenon revinnäinen, joka palkittiin Pietarin kansainvälisessä näyttelyssä v.1913 kultamitalilla ja keisarinnan kunniakirjalla. Joutsenolainen tapa oli, että nuoret tytöt opettelivat revinnäisen teon paimenessa tai salotuvilla. Morsianten käsityötaitojen näyte oli oma esiliina. Joutsenon revinnäinen kiersi myös morsiamen pääpyyhettä, joka sidottiin tirkattihunnun päälle läksiäisissä. Museossa on nähtävillä myös piirrossarja, joka esittelee joutsenolaisia häätapoja.

Museon pihalla on katoksessa joutsenolaisen ITE-taiteilijan Matti Martikan tekemä kirkkovene. Kolmessa aitassa on hänen tekemiään puutöitä.

 

 

Print Friendly, PDF & Email