Kaukaan tehdasmuseo

 

Osoite: UPM-Kymmene Oyj, Kaukas, 53200 Lappeenranta   karttalinkki >>>

Yhteystiedot:

Avoinna: Tehdasmuseo ei ole tällä hetkellä auki yleisölle, sillä se sijaitsee vuonna 2015 avatun UPM Lappeenrannan biojalostamon tiloissa Rullatehtaalla.

Pääsymaksu:

 

 

TIEDOT

Kaukaan tehdasmuseo sijaitsee Lappeenrannassa Kaukaan tehdasalueella vanhan rullatehtaan tiloissa. Museon omistaa UPM-Kymmene Oyj. Kaukaan tehdasmuseo avattiin Kaukaan tehtaiden 125-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1998.

Kaukaan tehdasmuseon rakennuksen suunnitteli arkkitehti Selim Lindqvist. vuonna 1898 palaneen tehtaan tilalle. Rakennus valmistui vuonna 1900 ja siinä käytettiin ensimmäistä kertaa Suomessa teräsbetonirakennetta.

Kaukaan tehdasmuseon ulkopuolella avautuu nykyaikainen tehdasalue. Museo ei ole tällä hetkellä auki yleisölle.

 

NÄYTTELYT

Kaukaan tehdasmuseon näyttely on koottu rullatehtaan ylempiin kerroksiin. Perusnäyttelyä edeltää laaja valokuvanäyttely tehtaan 125-vuotiselta taipaleelta. Samassa tilassa voi ihailla vanhaa tehtaanporttia. Perusnäyttelyssä on mahdollista tutustua eri osastoilla puunjalostusteollisuuden kehitykseen ja Kaukaan tehtaiden historiaan.

Näyttelyn aloittaa Kaukaan rullatehtaan osuus. Robert Björkenheim perusti Mäntsälän pitäjään Kaukaankoskelle rullatehtaan vuonna 1873. Toinen tehdas perustettiin Lappeenrannan Parkkarilaan vuonna 1892. Parkkarilan tehtaasta tuli yksi maamme suurimmista rullatehtaista. Siellä valmistettiin muun muassa erikokoisia lankarullia, pakettinappuloita, puuluoteja, pullonkorkkeja ja silitysraudan kahvoja. Tehdas oli maailman viimeinen puurullien valmistaja, kun se lopetti toimintansa vuonna 1972.

Perusnäyttelyssä saa kattavan kuvan koko puu- ja paperiteollisuuden alasta. Kaukaan sulfiittiselluloosatehtaiden historia on tallennettu omaan osastoonsa. Vuonna 1964 Kaukaalle valmistui uusi sulfaattiselluloosatehdas, joka käyttää raaka-aineenaan sekä mänty- että koivupuuta. Selluloosan sivutuotteena valmistui myös keinosilkkiä ja sulfiittispriitä. Sellusta valmistetaan paperia. Paperitehtaan rakentaminen oli yhtiön historian suurin investointi siihen mennessä. Tehdas valmistui vuonna 1975. Museossa on nähtävillä muun muassa paperitehtaan massapumppu ja erilaisia paperirullia.

Kaukaan tehtailla ovat toimineet myös saha- ja vaneritehtaat. Ne edustavat niin kutsuttua mekaanista puunjalostusta. Molemmilla tehtailla on oma osuutensa perusnäyttelyssä. Ensimmäinen saha, joka oli yksiraaminen höyrysaha, perustettiin Parkkarilaan vuonna 1898. Saha toimi Lauritsalassa aina vuoteen 1959, jolloin uusi modernimpi saha perustettiin muiden tuotantolaitosten yhteyteen. Kaukaan vaneritehtaan päätuotteena olivat pakkauslaatikot ja 1970-luvulta lähtien eristyselementit kaasulaivoihin. Näiden elementtien malli on nähtävillä näyttelyssä.

Perusnäyttelyssä käy hyvin ilmi tutkimustyön merkitys puunjalostusteollisuuden kehityksessä. Oman osastonsa ovat saaneet myös työntekijät ja konttorin väki. Kaukaan tehtailla oli myös oma palokuntansa, sairaalansa ja koulunsa. Näyttelyssä esitellään myös esinein ja kuvin Kaukaan yhdistys- ja urheilutoimintaa. Palokunnan vanha Hupmobile Eight-auto on nähtävillä näyttelyssä, samoin konttorikoneiden nopea kehitys 1900-luvulla.

 

Print Friendly, PDF & Email