Luumäen linnoitus- ja kotiseutumuseo

 

Osoite:  Linnalantie 35, 54500 Taavetti  Karttalinkki >>>

Yhteystiedot: puh. 040 7123 986 kesällä ja muulloin 040 7123 525 tai kirjasto@luumaki.fi

Avoinna: Linnoitus- ja kotiseutumuseo on suljettu kesällä 2020

Palvelut: Linnoituskierrokset sopimuksen mukaan

Pääsymaksut: Ilmainen sisäänpääsy.

Tilauksesta ryhmille museo ja linnoituskierros avoinnaoloaikojen ulkopuolella 60€ alv 0 %.

 

Www:  www.luumaki.fi

 

 

TIEDOT

Linnoitus- ja kotiseutumuseo sijaitsee Taavetissa Luumäellä. Museorakennus on aivan Taavetin 1700-luvun linnoituksen vieressä, lähellä kunnantaloa. Museo on perustettu vuonna 1954. Nykyisellä paikallaan museo on toiminut vuodesta 1989. Linnoitus- ja kotiseutumuseo on Luumäen kunnan omistuksessa.

 

NÄYTTELY

Museon näyttelyt ovat esillä eri huoneessa ja käytävillä erilaisten teemojen mukaan. Vuodelle 2017 on valmistunut uutuutena näyttely luumäkeläisistä sota-aikana, teema näkyy myös muissa näyttelytiloissa. Näyttely on koottu yhteistyössä paikallisten veteraanijärjestöjen kanssa. Luumäkeläiset sodassa esittelee tarinoita rintamalta ja kotirintamalta kuvin sekä esinein.

Ensimmäisessä näyttelytilassa esitellään Luumäen linnoitusta. Taavettiin rakennettiin venäläisten toimesta vuonna 1773 laaja linnoitusrakennelma. Toisessa huoneessa on keskitytty Luumäellä esiintyviin esihistoriallisiin löydöksiin. Vitriineissä on nähtävillä luuesineitä ja kivilöydöksiä.

Kolmannessa huoneessa on esillä yksityisen keräilijän radionäyttely, jossa vuoden 2017 erikoisuutena on esillä sotilasradioita. Oman näyttelytilansa on saanut Luumäen koulujen historia, jota varten on sisustettu entisajan koululuokka, jossa on muun muassa paripulpetteja, liitutaulu ja vanha harmoni.

Luumäkeläinen käsityötaito on saanut museossa oman huoneensa, jossa esillä ovat kangaspuut ja pellavankäsittelyyn liittyvää esineistöä. Museon erikoisuutena voidaan mainita kauniit kuvatäkit, joiden mallit ovat esillä kuvina käsityöhuoneessa. Luumäen kirkollinen historia on esillä museossa omassa osastossaan. Nähtävillä on kuvia ja esineitä Luumäen seurakunnan historiasta.

 

Print Friendly, PDF & Email