Papinniemen arkeologinen autiokylä

 

Papinniemi, Uukuniemi

Kohteeseen voi tutustua omatoimisesti.

 

Entisen Uukuniemen Papinniemessä sijaitsee autioitunut ortodoksikylä, joka on laaja ja monipuolinen historiallisen ajan muinaisjäännösalue. Alueella on sijainnut Uukuniemen ortodoksinen pääkirkko, siihen liittynyt kalmisto ja asuinpaikka. Asutus on muodostanut kokonaisen ortodoksikylän, joka on autioitunut kokonaan 1600-luvulla. Papinniemi sijaitsee Uukuniemen kirkonkylässä lähellä leirintäaluetta. Kohteeseen on mahdollista tutustua Kirkkokallion alueella kulkevia polkuja pitkin.

Papinniemi sijaitsee alueella, joka oli kahden kulttuurialueen ja kahden uskontokunnan rajamailla. Paikka on merkittävä moninaisten löytöjensä ansiosta. Ensimmäiset tiedot Papinniemen muinaisjäännöksestä saatiin talteen jo vuonna 1882. Tämän jälkeen paikka jäi unohduksiin tutkijoilta yli sadaksi vuodeksi kunnes Papinniemen autiokylää ryhdyttiin tutkimaan jälleen 1990-luvulla.

Alueen muinaisjäännökset sijaitsevat noin puolen kilometrin pituisella ja noin 150 metrin levyisellä harjanteella. Ylhäällä kallioiden eteläpään tasalla on kirkon paikka ja sen luona kalmisto. Kirkon paikan läheisyyteen on pystytetty ortodoksinen matkamiehen risti.

 

Print Friendly, PDF & Email