Parikkalan meijerimuseo ja kotiseutumuseo

 

Osoite: Kirkkokatu 6 (Käsityökeskuksen pihapiiri)   Karttalinkki >>>

Yhteystiedot: puh. 040 6849 558, jaana.leskinen@taitoetelasuomi.fi 

 

Avoinna: Taitokeskuksen aukioloaikoina, ma-to  9-17, pe 9-15.  

Suljettu 22.5.-1.6.2019. 

Muina aikoina tilauksesta vähint. 10 hengen ryhmille.

 

Pääsymaksut: Vapaa pääsy

 

 

Parikkalan meijerimuseo ja Kotiseutumuseo eli Hauta-Ollin mökki sijaitsevat samassa pihapiirissä Parikkalan taitokeskuksen kanssa. Museoihin pääsee vierailulle lainaamalla avainta taitokeskukselta. Parikkalan kotiseutumuseon pihapiiri on kaunis ja siitä johtaa polku taitokeskukseen, jossa on laadukas myyntipiste.

 

Parikkalan taitokeskus

Parikkalan taitokeskus on yksi Taito Etelä-Suomen toimipisteistä. Taitokeskus toimii Parikkalan kunnan omistamassa vanhassa pitäjäntuvassa, joka on rakennettu 1834. Pihapiiriin kuuluvat Hauta-Ollin mökki ja Meijerimuseo.

Avoinna ma 9-16, ti 9-17, ke, to 9-17, pe 9-15

HUOM!

pe 13.5. ja pe 20.5. taito-keskus on suljettu

Taito-keskus on suljettu 20.-23.6. ja 8.-30.8.

 

Ensimmäiset kymmenen vuotta rakennus oli savutupa, kunnes vuonna 1844 muurattiin ulslämpiävä uuni. Pitäjäntuvasta mainitaan jo 1600-luvun loppupuolella. Vuosien saatossa rakennuksella on ollut monta käyttötarkoitusta.

Kirkon vieressä sijaitseva rakennus toimi kirkonkylällä asioivien kyläläisten levähdys- ja vaatteidenvaihtopaikkana: tuvassa on nautittu eväitä ja vaihdettu arkisaappaita huonommin istuviin kirkkokenkiin. Pitäjäläiset majoittuivat tupaan yöksi käydessään kirkonkylässä. Koulumestari ja lukkari opettivat lukutaitoa ja rippilukua.

1890-luvun lopulla taloon päätettiin rakentaa huone käräjien pitoa varten. Vuonna 1912 rakennettiin huone säästöpankkia varten. Pankki toimi samoissa tiloissa vuoteen 1951. Historiasta rahalaitoksena kertoo tuvassa vieläkin sijaitseva vanha kassakaappi ja -holvi.

 

Meijerimuseo

Parikkalan meijerimuseo siirrettiin vuonna 2004 kotiseutumuseon yhteyteen Särkisalmen Meijerisaaresta.

Pikkumeijerin näyttelytiloissa on mahdollista tutustua meijeritoimintaan 1900-luvun alussa. Kolmessa huoneessa on esillä maidon, kerman ja voin valmistukseen käytettyjä esineitä. Meijerisalissa on esillä muun muassa puinen voipöytä, separaattoreita ja kirnuja. Varastohuoneessa eli maitohuoneessa on esillä voi tekoon tarvittavia muotteja. Sen viereiseen huoneeseen on sisustettu 1900-luvun alun meijeriskän, eli meijerin hoitajan, huone. Hänellä oli oma huoneensa ja omat tarkoin määritellyt työvaatteensa, jotka ovat myös näyttelyssä esillä.

Pääsymaksu: Vapaa pääsy, omatoiminen tutustuminen.Museoihin pääsee vierailulle lainaamalla avainta taitokeskukselta.

 

Parikkalan kotiseutumuseo eli Hauta-Ollin mökki

Parikkalan kotiseutumuseo tunnetaan myös Hauta Ollin mökin nimellä. Museo sijaitsee Parikkalan kirkonkylässä lähellä kirkkoa. Museo on perustettu vuonna 1985 ja sen omistaa Parikkalan kunta.

Hauta Ollin mökissä on esillä talonpoikaisesineistöä 1900-luvun alusta. Tupaan on sisustettu tyypillinen 1900-luvun alun maalaistalon sisutus ruokapöytineen ja astioineen. Kamarissa on nähtävillä Parikkalan historiaan liittyvä näyttely. Omassa tilassaan ovat esillä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun maalaistalon puuesineet, kuten kirnut, vakat, sirpit ja viikatteet.

Pääsymaksu: Vapaa pääsy, omatoiminen tutustuminen

 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email