Rajamuseo

 

Postiosoite: Immolan varuskunta-alue, Niskapietiläntie 32 E, Imatra   Karttalinkki >>>

Tiedustelut: puh. 071 872 9000

Palvelut: museokauppa

Avoinna: 12.6 – 18.8.2016  ti – pe klo 13.00 – 16.00 ja la klo 12.00 –15.00. Sunnuntaisin ja maanantaisin suljettu.

Pääsymaksut: vapaa pääsy

www: www.raja.fi/rvl

 

 

TIEDOT

Rajamuseo sijaitsee Kaakkois-Suomen rajavartioston Immolan varuskunta-alueella, seitsemän kilometriä Imatran keskusasemalta pohjoiseen. Museolle voi kulkea Niskapietilän museotietä pitkin. Rajamuseo on avattu vuonna 1989.

Raja- ja merivartiokoulun hallinnoima museo on syntynyt rajamiesten harrastuksena ja talkootyönä. Museo on avoinna kesäisin ja muina aikoina tilauksesta.

 

NÄYTTELYT

Rajamuseon perusnäyttely käsittelee Suomen rajojen ja rajavartiolaitoksen historiaa. Näyttelyssä voi myös tutustua itsenäisyyden ajan rajamiesten elämään ja työhön niin rauhan kuin sodan aikanakin. Näyttelyn aloittaa Suomen rajalinjan historia Ruotsin vallan ajalta aina itsenäisyyden ajalle. Perusnäyttelytilassa on monta vitriiniä, joissa on nähtävillä muun muassa rajan valvontaan liittyviä esineitä ja rajavalvontatilanteita. (kuva)

Suomen ensimmäinen rajavalvontakoira, Cesar, on saanut näyttelyyn oman vitriininsä. Koira palveli valtiota 1920-luvulla. Cesar kuoli vuonna 1929.

Suomen historian eri vaiheet näkyivät myös rajavalvonnassa. Rajamuseossa on esillä informatiiviset pienoismallit eri aikakausilta sekä myös eri puolilta Suomen rajaa, muun muassa Rajajoen, Sallan ja Porkkalan alueiden pienoismallit. (kuva)

Näyttelytilassa on myös oma huoneensa Immolan varuskunta- ja lentokenttäalueelle. Sivuhuoneeseen on sisustettu 1930-luvun rajavartijan toimisto, jossa on rajamies päivystysvuorossaan. Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler kävi tapaamassa Immolassa marsalkka Mannerheimia toisen maailmansodan aikana. Näyttelyssä on esillä valokuvia kuuluisasta tapaamisesta.

Museon kahden hehtaarin ulkoalueella on esillä rajavalvontaan liittyviä laitteita, muun muassa taukotupia, näkötorni, saumalaavu ja aito malli rajalinjasta.

 

 

Print Friendly, PDF & Email