Saimaan kanavan museo

 

Osoite: Sulkuvartijankatu 16, 53300 Lappeenranta Karttalinkki >>>

Tiedustelut:
Asiakaspalvelu, ryhmävaraukset ja museokauppa: puh. 050 3 006 322 Arja Ylä-Outinen, sähköposti: kahvilamajurska@gmail.com 
Muut tiedustelut: puh. 03 3140 4000 Auto- ja tiemuseo Mobilia, asiakaspalvelu@mobilia.fi

Palvelut: Kahvio, museokauppa. Museovierailut ja –opastukset ympäri vuoden. Maksullisten juhla- ym. tilaisuuksien järjestäminen kesäkauden ulkopuolella. Tiedustelut Arja Ylä-Outinen p. 050 300 6322

Avoinna: 11.6.–12.8.2017 ma – su klo 11–18 

Pääsymaksut: Aikuiset 3 €, eläkeläiset / opiskelijat 2 €, lapset alle 16 v. / sotaveteraanit maksutta. Ryhmät yli 10 heng. 2 € / hlö.

Www:  https://www.facebook.com/saimaankanavanmuseojakahvila

 

 

TIEDOT

Saimaan kanavan museo sijaitsee Mälkiän-Mustolan alueella, jossa on nähtävissä kanavarakenteita ja -rakennuksia eri aikakausilta. Saimaan kanavan vaiheista kertova näyttely sijaitsee entisessä kanavan yläpiirin piiripäällikön komeassa virkatalossa, joka on rakennettu vuonna 1845. Museon historiallisesti arvokas piha-alue kukkaistutuksineen ja puistokäytävineen on kunnostettu. Ulkorakennuksissa on esillä kanavan historiaan liittyvää esineistöä. Mälkiän museoaluetta kiertää kanavapolku, joka jatkuu Pien-Mustolan entisöidyn sulun kautta Mustolan sululle saakka. Museon ulkonäyttelykohteista Pontuksen kaivanto edustaa kanavan varhaisimpia rakennusyrityksiä 1600-luvun alkupuolelta. Kansolan kulvertti ja rullasilta ovat myös museon esittelykohteita.

Saimaan kanavan museo on avoinna kesäisin tai sopimuksen mukaan.

NÄYTTELYT

Museon perusnäyttely kertoo monipuolisesti Saimaan kanavan historiallisista vaiheista. Näyttelyssä esitellään omassa osastossaan Kanavan rakentamisen historiaa aina 1600-luvun Pontuksen kanavasta nykyiseen Saimaan kanavaan. Näyttelyssä on esillä kanavan rakennuksessa apuna käytetty vuodelta 1844 oleva piirtotikku eli pantografi. Nähtävillä on myös video nykyisen Saimaan kanavan rakentamisesta vuosilta 1963-1968.

Kanavan virkamieskunta ja virkatalot ovat saaneet näyttelyyn oman osastonsa. Näyttelyssä on nähtävillä muun muassa luotsipiirin piiripäällikköjen virkapukuja. Perusnäyttelyyn on sisustettu piiripäällikön työhuone. Kanavan sulkuja esitellään myös pienoismallien avulla. Matkailu kuuluu oleellisena osana kanavien toimintaan. Perusnäyttelyssä on varattu oma osionsa Saimaan kanavan matkailun esittelyyn.

Saimaan kanavan museolla on myös ulkonäyttelykohteita. Varhaisimpia kanavan rakennusyrityksiä 1600-luvun alkupuolelta edustaa Pontuksen kaivanto. Lähellä museota sijaitsevat myös Pien-Mustolan sulku ja Mälkiän monikammioinen sulkuryhmä. Näiden kahden väliin jää niin kutsuttu vanha kanava, jota rakennettiin 1800-luvun puolivälissä. Lisäksi Kansolan kulvertti ja rullasilta ovat myös museon esittelykohteita. Museon oman kanava- ja luontopolun avulla on mahdollista tutustua kanavien varrella olevaan kasvistoon ja virkamieskunnan puutarhanhoitoon.

Print Friendly, PDF & Email