Virkin salotupa

 

Osoite: Joutseno, Korvenkylä, Salotuvantie  Karttalinkki >>>

Yhteystiedot: Puh. (05) 453 4263

Avoinna: heinäkuun viikonloppuina la ja su klo 12 – 15.

4. – 5.7.2020 klo 12 – 15
11. – 12.7.2020 klo 12 – 15
18. – 19.7.2020 klo 12 – 15
25. – 26.7.2020 klo 12 – 15

Salotuvan ollessa auki paikalla on kotiseutuyhdistyksen edustaja esittelemässä rakennuksia ja kertomassa elämästä salotuvalla. Pihapiiri katseltavissa vapaasti.

 

 

TIEDOT

Salotupa sijaitsee Joutsenon Korvenkylässä lähellä Aholan kylää. Tuvan omistaa nykyisin Joutsenon kotiseutuyhdistys. Vuonna 1985 tuvan lahjoittivat yhdistykselle Selma ja Tyyne Virkki.

Joutsenossa oli salotupia monella kylällä. Virkin salotupa on rakennettu 1800-luvun lopulla. Kesäisin oli tapana viedä lehmät salolle. Salotuvilla hoidettiin ja lypsettiin lehmät sekä tehtiin piimät ja voit. Salotuvalta oli Virkin päätilalle matkaa noin kuusi kilometriä. Salotupa oli Virkin tilan käytössä viimeistä kesää vuonna 1972. Nykyisin museoitu Salotupa kertoo entisajan karjataloudesta ja maataloustöistä.

 

NÄYTTELY

Salotupa oli ennen pelkästään savupirtti. Rakennus käsitti aluksi vain tuvan, mutta myöhemmin siihen lisättiin niin kutsuttu pikkuhuoneiden puoli. Tuvan uunia on muutettu 1920-luvulla. Tuvassa on esillä perinteisiä maatilan huonekaluja. Porstuassa on vasemmalla naulakko, jossa muun muassa sirpit riippuvat. Kamarissa on nukkumapaikka ja vaatteiden säilytyspaikka.

Ruokakomero eli sulani oli ruokatarvikkeiden ja astioiden säilytyspaikka. Erilaisia astioita ja ruuansäilytystavaroita on sulanissa yhä esillä. Maitohuone rakennettiin porstuan perälle rakennuksen pohjoispuolelle kallion päälle. Maitohuoneen lattia oli yhden laudan paksuinen ja tehty haapahirsistä. Näin varmistettiin huoneen pysyminen kylmänä.

Salotuvan ympäristössä on myös läävä, jossa lehmät, kanat ja porsas saivat suojaa öisin. Ulkorakennuksiin kuului läävän lisäksi latukka eli pieni lato, sarraimeksi kutsuttu toinen lato sekä savusauna.

 

Print Friendly, PDF & Email