Wolkoffin talomuseo

 

Osoite:  Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta    Karttalinkki >>>

Yhteystiedot: puh. (05) 616 2258 (museo),  040 587 2274 (museoiden toimisto)  

Avoinna: suljettu kesällä 2020

Museoon pääsee ainoastaan opastetulla kierroksella (max 20 hlö). Ryhmille suositellaan etukäteisvarauksia. Tarkemmat tiedot opastettujen kierrosten kellonajoista ja poikkeuksellisista avoinnaolo ajoista löytyvät museon www-sivuilta

 

Palvelut: Museokauppa Wolkoffin puoti, viereisessä rakennuksessa Ravintola Wolkoff

Pääsymaksut: Aikuiset 8 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, ryhmät 7 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

www: Wolkoffin talomuseo

 

Lappeenrannan keskustassa, Kauppakatu 26:ssa, raatihuoneen läheisyydessä sijaitsee Wolkoffin talomuseo. Kauppakartano on kaupungin vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Sen eri osat on rakennettu vuosina 1826 – 1905. Vanhimman osan rakennutti kauppias Claudelin. Tontti oli useiden eri kauppiaiden omistuksessa, kunnes vuonna 1872 kauppias Ivan Wolkoff osti sen. Tästä eteenpäin neljä sukupolvea Wolkoffeja asui talossa aina vuoteen 1983. Venäläisestä maaorjasta puutarhuriksi ja edelleen kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin perilliset jatkoivat kaupankäyntiä 1920-luvun alkuun asti, jonka jälkeen kaupan tilat vuokrattiin muille kauppiaille. Wolkoffin perikunta lahjoitti talon museoksi vuonna 1986. Lappeenrannan museotoimeen kuuluva talomuseo avattiin yleisölle vuonna 1993.

Talon sivurakennus on vuonna 1848 valmistunut pakarintupa. Tilassa toimi pitkään vaatturinliike. Vuodesta 1998 rakennuksessa on toiminut tasokas ravintola Wolkoff.

Wolkoffin talo on ainutkertainen pala kaupungin historiaa. Museokierroksella tutustutaan Wolkoffin suvun historiaan ja kodin aitoon esineistöön. Ortodoksinen kulttuuri ja venäläisyys ovat vahvasti esillä monella tapaa. Vuosien saatossa kerrostunut rikas sisustus luovat kodin ilmapiiriin ainutkertaisen tunnelman. Monet esineet kertovat ortodoksisuvun keskeisestä asemasta Linnoituksen Pokrovan kirkon historiassa.

Talomuseoon tullaan sisään Kauppakadulta. Museokauppana toimivassa Wolkoffin puodissa on esillä koti-interiööriin kuulumattomia ullakon aarteita. Museokierros alkaa puodista ja kodin puolelle siirrytään pihan kautta. Talomuseon erikoisuuksia ovat ortodokseille tärkeät juhlapyhät joulu ja pääsiäinen, jolloin asunto on juhla-asussaan ja Wolkoffin puodista voi ostaa sesonkituotteita.

Wolkoffin talomuseo koristellaan pääsiäisenä suvun perinteiden mukaisesti ja saliin asetetaan pääsiäisherkut esille.

Wolkoffin talomuseon sali jouluna

Print Friendly, PDF & Email