Hakamäen museoalue


Osoite:
 Paimensaarentie 10, 54800 Savitaipale.     Karttalinkki >>>

Yhteystiedot: Puh. 0400 66 5651 tai 05 416 0813 tai 0400 61 5566     

Avoinna: kesäkuun puolivälistä elokuun ensimmäiseen viikonloppuun: tiistaista sunnuntaihin klo 12-17 

Palvelut: myyntipiste

Pääsymaksut: aikuiset 2 €, lapset 1 €

Www: Savitaipaleen kunta >>>

 

 

TIEDOT

Savitaipaleen kotiseutuyhdistys hoitaa ja ylläpitää Hakamäen museoaluetta. Museo on perustettu vuonna 1953. Museoalue sijaitsee Savitaipaleen kirkonkylässä Hakamäen vehreällä mäellä, josta aukeaa kaunis näköala Kuolimolle.

Hakamäen talomuseossa on pieni myyntipiste, josta voi ostaa lahjaksi vaikkapa Europaeus-korun tai julkaisuja. Pihapiiri on hyvin suosittu savitaipalelaisten juhlien pitopaikka. Erityisesti juhannuksena kylän väki kokoontuu katsomaan komeaa kokkoa.

NÄYTTELYT

Museoalue muodostaa maalaismiljöön. Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä ovat aitat, tuulimylly, savusauna, riihi, lato sekä ruotusotamiehen torppa. Hakamäen rakennuksiin on koottu alueen kansanperinnettä tekstiileinä ja esineinä. Museossa järjestetään myös pieniä vaihtuvia näyttelyitä ja yhteistyö alueen koulujen kanssa on runsasta.

Hakamäen tupa on tuotu Survajan kylästä. Se edustaa tyypillistä eteläkarjalaista maalaistaloa. Tuvassa on komea uuni, jonka ympärille on koottu edustava näyttely maalaistalon arkielämän tarpeellisista esineistä.  Tuvan kamarissa on esillä savitaipalelaisia tekstiilejä.

Pihapiirissä voi ihailla aittoja ja ihmetellä vanhoja työkaluja sekä vanhaa 1800-luvun polkupyörää. Museon tuulimylly on tyypiltään niin sanottu jalkamylly. Tätä myllyä pystyttiin hyvin kääntämään tuulen suunnan mukaan. Savusaunassa on perinteisen saunan lisäksi esillä myös pellavan käsittelyyn liittyvää esineistöä, muun muassa pellavaloukku.

Yksi pihapiirin mielenkiintoisimmista rakennuksista on ruotusotamiehen torppa. Sen näyttely kertoo Ruotsi-Suomen ruotusotamiehen arjen asumisesta ja vaatimattomasta elämästä sotaa odotellessa. Pihapiirin riihi on valmiina puintia varten.

 

Print Friendly, PDF & Email