Honkakylän kauppamuseo

 

Osoite:  Sorokulmantie 759, 59520 Saari kk, Parikkala    Karttalinkki >>>

Tiedotustelut: puh. 050 304 5645

Avoinna:  21.6. – 26.7.2020 sunnuntaisin klo 12-18, muina aikoina sopimuksen mukaan

Pääsymaksut: 2,50 €/1,00 €

 

Kesällä 2019 kauppamuseolla on esillä Kotirintaman naisia ja lapsia näyttely. Se koostuu tekstitaulujen lisäksi valokuvista, kartoista ja esineistä. Näyttely esittää poimintoja tärkeimmistä järjestöistä, joiden työn tavoitteena oli kotirintaman ylläpito ja suoda rintamalla oleville kaikki mahdollinen apu ja tuki. 

 

 

TIEDOT

Honkakylän kauppamuseo on aidossa kaupparakennuksessa sijaitseva museo. Museo on avattu yleisölle vuonna 1987. Parikkalan kunta omistaa kiinteistön ja museosta huolehtii oman kylän yhdistys (Honkakylän kauppamuseo ry). Museon käytössä rakennuksesta on kauppapuoti ja toimistohuone. Muu osa rakennuksesta on sisustettu paikalliseksi kokoontumistilaksi.

Ensimmäisen kaupan Honkakylään perusti Olli Sonné vuonna 1898 Myllyjoen varteen Munavaaraan (nykyrajan takana) menevän tien risteykseen. Mansardikattoinen entinen kaupparakennus on yhä jäljellä idyllisellä paikalla sillankorvassa noin kahden kilometrin päässä Parikkalaan ja Saaren kirkolle vievää hiekkatietä. Tästä myöhemmästä Sorasmaan kaupasta on siirretty esineistöä myös Honkakylän kauppamuseoon. Kokoelma on siis yhdistelmä kahdesta vanhasta lähiseudun maakaupasta.

Honkakylän toisen yksityiskaupan rakennuttivat Heikki ja Olli Neuvonen tälle paikalle 1910-luvulla ja harjoittivat siinä sekatavarakauppaa 1920-luvulle. Uukuniemen Ristlahdesta kotoisin oleva Jooseppi Pitkänen osti kaupan vuonna 1927 ja lahjoitti pojalleen Juho Pitkäselle. Sonnén (myöh. Sorasmaa) ja Pitkäsen kauppiassuvut yhdistyivät, kun Juho otti vaimokseen Olli Sonnén tyttären Siirin. Juho ja Siiri toimivat kauppiaina aina Juhon kuolemaan asti vuonna 1977, tosin viimeisinä vuosina myymälä ei ollut jatkuvasti avoinna. Pitkänen muistetaan kyläyhteisön värikkäänä kauppiashahmona. Viime vaiheessa hän kierteli mopolla entisajan laukkukauppiaan tavoin toimittaen tavarat suoraan ostajille.

 

NÄYTTELY

Museossa on esillä lähinnä 1940-1950-luvun kauppairtaimistoa. Kaupan puolella voi kokea astuvansa suoraan sodan jälkeisiin jälleenrakennus- ja pula-ajan vuosiin. Myytävien tuotteiden kirjo vaatteista ja elintarvikkeista on aistittavissa niin silmillä kuin nenälläkin. Suomessa oli voimassa säännöstely 1940- ja 1950-luvulla. Elintarvikkeita ja vaatteita myytiin kortilla. Sokeritopat, kessu, ulkomaalaiset tuotteet, naisten sukkanauhojen kannattimet, sillitynnyri ja kärpäslätkä vievät Honkakylän kaupan nostalgiseen menneisyyteen. Toimistohuoneessa on esillä kauppiaan työpöytä. Kauppatoiminnassa tilikirjanpito ja tilausten hoitaminen veivät kauppiaan aikaa. Viimeisin museaalinen uudistus rakennuksessa on vanhojen suksien näyttely kaupan varastotilassa. Esillä on erilaisia suksimalleja ja erikoisuuksia useiden vuosikymmenten varrelta puusuksista varhaisiin lasikuitusuksiin.

Tämä on Etelä-Karjalan ainoa kauppamuseo. Se valittiin Etelä-Karjalan vuoden paikallismuseoksi vuonna 2001.

 

 

Print Friendly, PDF & Email