Kirkonrakentajien museo


Osoite: Nikkarintie 2, 54800 Savitaipale    Karttalinkki >>>

Yhteystiedot: puh. 0400-665651

Avoinna: sunnuntaisin klo 11-14 kesäkuun puolivälistä elokuun ensimmäiseen viikonloppuun. Muulloin tilauksesta. 

Pääsymaksut: vapaaehtoinen

Www: Savitaipaleen kunta >>>

 

 

TIEDOT

Kirkonrakentajien museo on perustettu vuonna 1989. Sen omistaa Savitaipaleen kotiseutuyhdistys. Museo sijaitsee Savitaipaleen kirkon vieressä olevassa kellotapulissa. Kirkonrakentajien museo on erityismuseo, jonka museorakennus sekä näyttelyt esittelevät aikansa mestareiden kädenjälkiä.

 

NÄYTTELYT

Museossa esitellään kuuluisien savitaipalelaisten kirkonrakentajien Juhana ja Matti Salosen sekä Taavetti Rahikaisen työn jälkiä. Heidät tunnetaan parhaiten kaksoisristikirkkojen eli kahtamoisten rakentajina.

Museorakennus on vuodelta 1779, mutta Taavetti Rahikainen teki siihen muutostöitä 1840-luvulla. Yhteen kellotapuliin on koottu omiin osastoihinsa kirkonrakentamisesta kertovia näyttelyitä. Osastot koostuvat esineistä ja kuvista. Nähtävillä on muun muassa kirkonrakentajien työkaluja ja pieni paanukaton läpileikkausmalli.

Tapulissa on myös mahdollista tutustua kirkolliseen esineistöön, tekstiileihin ja kalusteisiin. Kirkkopenkit, virsitaulut ja vihkipallit olivat aikansa käsityönäytteitä. Näyttelyssä on nähtävillä myös pienoismalli Savitaipaleen palaneesta kirkosta. Lisäksi ihailtavina ovat komeat vanhat urut ja vuodelta 1830 peräisin oleva jalkapuu.

 

Print Friendly, PDF & Email